In aceasta era a tehnologiei, metodele de plata online au devenit din ce in ce mai diverse, insa fara dar si poate cea mai folosita metoda de plata este cardul de credit.
Pentru a asigura securitatea acestor tranzactii, trebuie sa introduci un element esential si anume codul CVV. Acest cod joaca un rol extrem de important in protejarea informatiilor, astfel ca, in cele ce urmeaza, vom vorbi despre ce inseamna codul CVV, unde il gasim pe cardul de credit si cum il putem folosi.
Ce este codul CVC/CVV2?
Codul CVC – Card Verification Code sau CVV2 – Card Verification Value 2 este un cod format in general din 3 cifre, care trebuie introdus pentru a verifica daca posesorul cardului are cardul fizic in momentul in care face o tranzactie online. Acest cod este unic si este generat de banca emitenta.
Principalul scop al acestui cod este reducerea riscului de frauda. In trecut, securitatea cardurilor era una foarte mica, astfel ca hackerii puteau folosi datele unui card bancar pentru a face plati online, fara ca cineva sa le ceara un cod de securitate.
Acest cod CVC/CVV2 nu este stocat pe banda magnetica a cardului si nici nu este imprimat pe chitantele de la POS, astfel ca hackerilor le este mult mai greu sa il obtina. Asadar, in acest moment, chiar daca cineva ar avea acces la datele cardului tau, fara codul CVV acestia nu ar putea face tranzactii online.
Unde este localizat codul pe card?
Asa cum mentionam si mai devreme, codul CVC/CVV2 nu este localizat pe banda magnetica a cardului. Acesta se afla pe spatele cardului in zona semnaturii si are 3 cifre. Acest lucru se aplica la toate cardurile emise: VISA, Mastercard sau Maestro.
Din cauza faptului ca acest cod CVV nu este gravat pe card (asa cum se intampla in cazul datii de expirare, numelui posesorului si numarul cardului) ci doar imprimat, il face extrem de greu de copiat sau furat.
Unde folosesti codul CVC/CVV2?
Codul CVC sau CVV2 este folosit in principal in urmatoarele situatii:
-
Tranzactii online – atunci cand vrei sa platesti pentru un produs online sau sa achiti un serviciu, trebuie sa introduci datele cardului tau, inclusiv codul CVV/CVC. Acest pas este extrem de important pentru a preveni frauda si demonstreaza faptul ca detii si cardul fizic.
-
Rezervari online – daca esti pasionat de calatorii si folosesti platforme de rezervari online, vei observa faptul ca atunci cand vrei sa rezervi o vacanta va trebui sa introduci codul CVV al cardului. Acest lucru se aplica la rezervari de hotel, bilete de avion, inchirieri de masini si multe altele. Printre cele mai importante platforme de rezervari pe care trebuie sa introduci acest cod se numara Booking sau Airbnb
-
Abonamente online – daca vrei sa iti faci un abonament pe o platforma de streaming video sau audio precum Netflix, HBO Max, Spotify sau Youtube, in momentul in care trebuie sa introduci datele cardului tau, trebuie sa introduci si codul CVV2. Acest lucru il faci tot pentru a verifica cardul
-
Jocuri de noroc online – daca iti plac jocurile de noroc si vrei sa te distrezi online, poti depune bani pe platformele operatorilor din Romania si prin metoda card de credit. Precum la celelalte exemple mentionate, si in cazul depunerilor la operatorii de jocuri de noroc online trebuie sa introduci datele cardului, inclusiv codul CVC/CVV2. Totusi e posibil ca anumiti operatori sa ceara si verificarea cardului, insa niciodata nu iti vor cere sa trimiti o poza cu codul CVV, tocmai pentru ca datele tale sa fie protejate in cazul unei fraude. Daca vrei sa citesti mai multe despre codul CVV la jocurile de noroc online, poti sa vezi detalii pe aceasta platforma. Daca esti jucator nou, poti profita si de ofertele operatorilor, care iti pot aduce bonusuri fara depunere doar pentru deschiderea unui cont de joc.
Sfaturi de securitate pentru utilizatori
Asa cum ai putut vedea din acest articol, codul CVC/CVV2 este un instrument extrem de important de securitate. Chiar si asa, este esential sa iei masuri suplimentare pentru a-ti proteja datele financiare.
Nu impartasi niciodata codul CVC/CVV2 cu alte persoane, mai ales cu cele necunoscute. De asemenea, nu introduce codul CVV2 pe site-uri care nu sunt sigure. Ar trebui sa folosesti acest cod doar pe site-uri de incredere.
Asadar, asigura-te ca in momentul in care faci o plata online sau achizitionezi un serviciu online, o faci de pe o platforma securizata. Poti verifica acest lucru foarte simplu. In adresa de domeniu, trebuie sa existe „https”, acel „s” insemnand ca platforma foloseste conexiuni criptate.
Nu stoca niciodata codul CVV2/CVC pe dispozitive electronice sau pe aplicatii nesigure, iar in cazul in care pierzi cardul de credit, contacteaza imediat banca pentru a-l bloca si pentru a preveni utilizarea neautorizata.
Sursa gratuită de clienți ignorată de majoritatea afacerilor din România
De ce să alegi un laptop de gaming?
Albirea dinților: metode eficiente și siguranța procedurii
Destinații și Atracții Complete ale Deltei Dunării: Un Catalog Geografic și Cultural
Optimizare SEO Magazin Online 2025: Ghid Complet pentru Succes